Artykuły

Tłusty czwartek czas zacząć!

Pączki na śniadanie, pączki na obiad, pączki na kolację - czy to brzmi jak dźwięk karetki pędzącej do szpitala z zawałem i napadem cukrzycy? Nie! To brzmi jak dobry plan! Dokładnie tak, dzisiaj tłusty czwartek i grzech obżarstwa dopadnie każdego z nas. Czy będziemy się smażyć w piekle? Możliwe, ale miejmy nadzieję, że obok będą się smażyć pyszne pączki. Jakie są ich rodzaje?

Polski Tradycyjny
Zaczynamy od znanych każdemu pączków uformowanych z  ciasta drożdżowego i smażonych na głębokim oleju.  Najczęściej nadziewane są marmoladą, ale o wersję z czekoladą czy budyniem nie trudno. Polewane lukrem lub posypywane cukrem pudrem z kandyzowaną skórką pomarańczową, co roku widnieją w witrynach tradycyjnych polskich cukierni. Takie klasyczne wypieki najlepiej wykonywane domową metodą, to zdecydowanie numer jeden wśród tłusto-czwartkowych pyszności.

Donut
Donuty to tradycyjne pączki amerykańskie wykonane z ciasta drożdżowego. Nie znajdziemy w nich nadzienia, ale zastępuje je słodka gęsta polewa, często z kolorową posypką. Są nieco mniejsze od tradycyjnych pączków i kształtem zbliżone do naszych polskich oponek.

Sufganijot
Sufganijot to pączek prosto z Izraela, podawany podczas żydowskiego święta Chanuka. Na pierwszy rzut oka niczym nie różni się od naszego polskiego pączka. Odróżnia go jedynie sposób nadziewania, wykonuje się je szprycą cukierniczą od góry. Nadaje to charakterystyczny czubek wykonany z nadzienia, którym często zamiast dżemu bywa galaretka.

Zeppole
Zeppole to ptysiowe włoskie pączki przygotowywane z okazji Dnia Ojca i Dnia św. Józefa. Są szersze i bardziej płaskie od znanych nam pączków, a budyniowe nadzienie znajduje się na zewnątrz wraz z dodatkiem marmolady. Podawane są posypane cukrem pudrem lub zwykłym cukrem.

Bomboloni
Bomboloni to również włoskie pączki wypełnione crème patissiere - rodzajem kremu budyniowego, najczęściej czekoladowego lub waniliowego. We Florencji możemy je znaleźć w miniaturowych rozmiarach, wypełnione dżemem. Występują też w wersji zabajonej i są zwieńczone kremem. 

Oliebollen
Oliebollen przygotowywane są w Holandii z okazji Nowego Roku i można je kupić na kolorowych stoiskach przez kilka dni po sylwestrowej nocy. Są to małe nieforemne kulki z drożdżowego ciasta, smażone na głębokim tłuszczu. Występują z różnymi dodatkami, takimi jak rodzynki, żurawina, czy kawałki jabłek. Posypane są cukrem pudrem.

Lokma
Lokma to tradycyjny turecki deser, który kiedyś podawany był w sułtańskich pałacach. Pączki te serwowane są w kształcie małych kuleczek zanurzonych w miodzie lub cukrowym syropie oraz często w akompaniamencie cynamonu i orzechów. Inaczej nazywane pączusiami, idealnie nadają się na jeden gryz.

Pączki angielskie
Pączki angielskie są to serowe oponki, przyrządzone z serków homogenizowanych. Do ich przygotowania nie używa się drożdży, a jedynie proszku do pieczenia. Można też natrafić na wersję, w której zamiast serków użyto śmietany lub jogurtu.

Gniazdka
Ostatnim rodzajem pączków są hiszpańskie, wykonane z parzonego ciasta ptysiowego gniazdka. Smaży się je w głębokim tłuszczu i obficie polewa lukrem. Są pyszne, delikatne i rozpływają  się w ustach.